fredag 20 januari 2017

Bastionsparken + Slottskajen vinnare i Stadsbyggnadsprisets kategori God livsmiljö

Stadsbyggnadskontorets utvecklings- och trafikavdelning i Jönköping och Sydväst arkitektur och landskap vann klassen god livsmiljö för arbetet med Bastionsparken och Slottskajen. Så här lyder motiveringen:

"Här möts det historiska och framtida Jönköping på ett ömsesidigt berikande vis. Slottskajen, med sitt formspråk och genomtänkta belysning, ger nu tillträde till vattnet. Parken lyfter fram formen av en av slottets bastioner och belyser därigenom slottets placering och Jönköpings historia. Den är uförd med mycket gedigna material och tillåtande grönytor. Det som en gång var en försvarsanläggning har nu återuppstått som en plats för vila och blomsterprakt."

 

onsdag 30 november 2016

Tullhusstranden tilldelat Sienapriset 2016!

Vid Arkitekturgalan på Cirkus tog vi tillsammans med Simrishamns kommun emot plakett och diplom för Tullshusstranden i Simrishamn. Se mer på https://www.arkitekt.se/vinnare-av-sienapriset-2016/

Projektet Studio 1 i Örgryte torp, där vi också medverkat, tog hem Kasper Sahlin-priset

Riktigt roligt!

fredag 18 november 2016

Två projekt nominerade till Stadsbyggnadspriset 2016

Lillsjöplan + Lillsjöraden samt den nyss färdigställda Bastionsparken + Slottskajen är nominerade till Jönköpings kommuns stadsbyggnadspris 2016 i kategorin God Livsmiljö.
 

 

tisdag 04 oktober 2016

Tullhusstranden nominerad till Sienapriset 2016

Motiveringen lyder:

"Med Tullhusstranden har Simrishamn fått ett förnyat fokus på stadens möte med havet. Den lilla strandremsan i Storgatans förlängning har fått ny skepnad med en plats som förstärker och förtydligar stadens brokiga karaktär och småskalighet, samtidigt som den adderar former och material från samtiden. Utformningen gör den stranden tillgänglig, möjliggör soliga sittplatser och en avskild promenadkoppling till småbåtshamnen med nya möjligheter att vistas i hamnmiljö.

Gestaltningen är välavvägd med ett tilltal som är både samtida och gediget samtidigt som det är lekfullt. En kraftfull mur i trä avskärmar trafiken och skapar en skyddande bård som löper längs hela sträckan. Innanför finns en ny promenad av betong, lätt att nå, generös att gå på.Hamnens material används på ett känsligt och ödmjukt sätt i finstämda terrasseringar och trappsteg. Sandstranden finns kvar som ett mjukt möte med vattnet. Den lilla vikens rundning avslutas med en brygga runt udden och en vägledning för sjöfarare. Här är man hemma."

Läs mer om Sienapriset på https://www.arkitekt.se/nominerade-till-sienapriset-2016/

Läs in fler nyheter